Asielzoekers vertrekken na 12 dagen uit de Bethelkerk
Op zaterdag 27 augustus was er op verzoek van de Veiligheidsregio Groningen overleg met Inlia en de Raad van Kerken over opvang van de buitenslapers in Ter Apel. Binnen 48 uur was het geregeld. In 27 kerken in Groningen en Drenthe kregen ruim 400 buitenslapers een tijdelijk onderkomen, totdat Zoutkamp zou worden opgeleverd.
Van deze 400 kwamen er 28 naar de leegstaande Bethelkerk van de Christelijk Gereformeerde kerk aan de Sterrenkamp. Onder leiding van Bert Vastenburg, die vanuit de samenwerkende kerken in de regio Emmen de organisatie op zich nam, werd door vrijwilligers de kerk gebruiksklaar gemaakt. Door het Rode Kruis geleverde bedden werden in elkaar gezet, daarbij geholpen door de asielzoekers, die toevallig tegelijk met de bedden aankwamen.
De bewoners van de Sterrenkamp, die vanaf het begin persoonlijk werden geïnformeerd, reageerden overwegend positief. Ook de gemeente Emmen werd meteen geÏnformeerd.
Dag en nacht waren er ten minste twee vrijwilligers in de Bethelkerk aanwezig. De vrijwilligers deden de boodschappen voor de maaltijden. De asielzoekers hielden de slaapzalen en het sanitair schoon. Naast de inzet van ruim 40 vrijwilligers kwam er van meer kanten hulp: kleding van het Leger des Heils, tandpasta en tandenborstels van tandartsenpraktijk Emmen. En een bekende Emmenaar sponsorde kaartjes voor een bezoek aan Wildlands.
Tafeltennis en sjoelen bleek populair te zijn. Op vrijdagavond 9 september voor vertrek werd er door alle vrijwilligers gezamenlijk afscheid genomen van de gasten. Er waren Syrische hapjes, drankjes en muziek. De in asielzaken gespecialiseerde advocaat Nijholt uit Emmen gaf uitleg over de asielprocedure en er was een antistress workshop. Tenslotte werden de vrijwilligers verrast met bossen rozen, die de asielzoekers op de vrijdagmarkt hadden gekocht.
Behalve opvang in de kerk brengen de vrijwilligers van de kerken ook soep, thee en fruit naar het opvangcentrum in ter Apel, zolang er nog buitenslapers zijn zonder voorzieningen.
In de 12 dagen van medemenselijkheid ontstond een band tussen vrijwilligers en asielzoekers. Schrijnende verhalen werden gedeeld. Daarom werd het op zaterdag 10 september na 12 dagen verbijf in de Bethelkerk een emotioneel afscheid met menig traantje.
Ons laatste nieuws
Het Oezbeekse gezin Babayants woonde acht jaar in Emmen en dreigt het land uit gezet te worden. Ze woonden al jarenlang in Emmen. Vrienden van Aram (20) en Ariana (13) Babayants voerden actie om het gezin in Nederland te houden. Eind juli hoorde het....
> lees verderLeerlingen van OBS Hesselanden in Emmen hebben voor het UNICEF Kinderrechten Filmfestival een eigen film gemaakt. OBS Hesselanden is gevestigd op het AZC in Emmen. De film gaat over thema's waar de kinderen zelf veel mee te maken hebben zoals discriminatie,....
> lees verder